28/2/21

Καλό μήνα, παιδιά...

 

Αποχαιρετώντας -ημερολογιακά, έστω!- τον χειμώνα, μέσα σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που περάσαμε κι αυτόν τον μήνα, κρατάμε τις μια-δυο μέρες ανεμελιάς που ζήσαμε στα μέσα Φεβρουαρίου...

Μετά από χρόνια είδαμε και πάλι "άσπρη μέρα" στην πόλη μας! Βγήκαμε έξω και το χαρήκαμε, παίξαμε χιονοπόλεμο, φτιάξαμε χιονάνθρωπους, ξεχάσαμε για λίγο τα προβλήματά μας, βρήκαμε ευκαιρία να ξαναγίνουμε παιδιά κι εμείς οι μεγάλοι...
Κι αν το χιόνι δεν αποδεικνυόταν -για άλλη μια φορά- "ευλογία και κατάρα" μαζί, αφού κάποιοι συμπολίτες μας πέρασαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση για αρκετές μέρες, θα είχαμε να λέμε ότι ήταν ό,τι πιο όμορφο συνέβη σε τούτον το ταλαίπωρο τόπο μέσα στο '21...

Μπαίνοντας ο Μάρτης σε λίγες ώρες και περιμένοντας την άνοιξη δειλά-δειλά (σε τρεις βδομάδες και "επίσημα"!), ετοιμαζόμαστε, αισιοδοξούμε, χαμογελάμε και δεν ξεχνάμε να τιμήσουμε τα έθιμα του τόπου μας... Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, πριν βγούμε από το σπίτι την πρώτη του μέρα, φοράμε τον "Μάρτη" στον καρπό του χεριού μας!

Ας γνωρίσουμε (ή ας θυμηθούμε) το έθιμο που κρατάει από την αρχαιότητα...

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.
Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.
Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.
.
πηγή: Elassona Citys



Δεν υπάρχουν σχόλια: